Slik lykkes de med våtromsprosjektene

NØYAKTIG: Murmester, teamleder og medeier i Oslo Bad, Tor-Arne Brodal, er håndverker til fingerspissene – og understreker gang på gang under intervjuet viktigheten av å gjøre skikkelig jobb.
NØYAKTIG: Murmester, teamleder og medeier i Oslo Bad, Tor-Arne Brodal, er håndverker til fingerspissene – og understreker gang på gang under intervjuet viktigheten av å gjøre skikkelig jobb.   Foto: Rune Midtskogen

TEKST OG FOTO: Rune Midtskogen

Oslo: Oslo Bad AS er en solid aktør i bransjen, og bygger i underkant av 100 bad i året. Den Godkjente våtromsbedriften har holdt det gående i åtte år i hovedstaden – og ble for noen måender siden en del av Bademiljø-kjeden.

De er i dag 13 ansatte – og bygger bad i alle størrelser og kategorier.

–  Kvalitet og skikkelig håndverk er det vi lever av. Vi har dedikerte og flinke håndverkere i bedriften. Det er jeg veldig glad for, sier murmester og daglig leder Bjørn-Åge Røsand.

Riktig fall mot sluk

Fagrådet for våtrom er flue på veggen når murmester og teamleder Tor-Arne Brodal «går over» et bad som nylig er bygget i Nydalen i Oslo. 38-åringen legger seg ned på kne, drar fram FFVs sluk-lokaliastor og et lite vater. Kulen ruller dit den skal. Vateret viser også tydelig fall.

Les også: Han er bekymret for rørlærlingene

Her er alt på stell. Det er lagt 60 x 60 flis på gulv og 10 x 10 flis i dusjsone. Badet er lekkert.

– Det er sånn det skal se ut etter at vi har gjort arbeidet. Kollegaen min har gjort en veldig bra jobb. Her har det vært god planlegging og kommunikasjon med kunden fra dag en, sier Brodal til 1:50.

Oslo Bad bygger stadig flere bad med storformatflis. Noen kunder ønsker også 60 x 1.20 og 60 x 2.40. Og smalest mulig fugebredde, det vil si 2 millimeter. Det krever at håndverkeren tenker før han gjør.

Krever dokumentasjon

Brodal er dedikert. Og veldig blid.

– Flisleggingen må planlegges før det støpes. I det hele tatt er planlegging helt avgjørende for et godt resultat. Den største utfordringen er knyttet til støpingen hvor en må opprettholde fallet, samtidig som man opprettholder «planheten» storformat krever. Vi går alltid over en gang ekstra for å dobbeltsjekke at vi har gjort alt riktig. Her er sjekklistene til stor hjelp. Legging av storformatfliser krever ekstremt mye av underlaget for at resultatet skal bli perfekt. Det er også viktig med god lim-dekning bak flisene. En fallgruve kan være at ikke veggen er rett før en starter på flisleggingen, understreker han.

Les også: Håndverksrådene du bør følge

Det har vært en stor utvikling i faget siden murmesteren startet i Oslo Bad for åtte år siden.

– Kundene krever dokumentasjon, og mange er godt forberedt til byggeprosessen, regler og produkter. Vi merker også at Våtromsnormen og Godkjent våtromsbedrift blir stadig viktigere, sier Tor-Arne Brodal.

PS: Saken sto første gang på trykk i det digitale nyhetsmagasinet for Godkjente våtromsbedrifter 1:50

Ønsker du å komme i kontakt med oss?