Her bygger de 3000 betongkabiner

TO LAG MEMBRAN: Etter nesten 378 døgn er det null lekkasje fra betongkaret som er uten membran. En ferdig kabin har alltid to lag med membran.
TO LAG MEMBRAN: Etter nesten 378 døgn er det null lekkasje fra betongkaret som er uten membran. En ferdig kabin har alltid to lag med membran.   Foto: Johnny Almvang

TEKST OG FOTO: Johnny Almvang

FALL TIL SLUK: Salgssjef Christian Ask var ikke overrasket over at FFVs sluklokalisator fant veien til sluket på betongen, selv før flisene var lagt. Merk de ferdigstøpte veggmodulene.

FALL TIL SLUK: Salgssjef Christian Ask var ikke overrasket over at FFVs sluklokalisator fant veien til sluket på betongen, selv før flisene var lagt. Merk de ferdigstøpte veggmodulene.

Töcksfors (Sverige): 5 kilometer fra gresen ved Ørje, i Harrylandet Töckfors, ligger Probads robotfrie fabrikk for produksjon av inntill 3000 betongkabiner hvert år. 

I praksis plassbygges kabinene i fabrikken, ved at overflatene i de helstøpte, stålfiberarmerte betongkabinene flislegges og utstyres som i et vanlig plassbygd bad. Det tar en ukes tid… 

Les ogsåDette rørleggerfirmaet går så det griner

Da er krympeplastpakkede 3-4 tonn tunge kabiner klare for den korte reisen til norske byggeplasser.

– Og rehabilitering er meget enkelt; du trenger bare å meisle bort flisene ned til betongen, påføre ny smøremembran og legge nye fliser. Vips, så har du et helt nytt bad. Som gir bedre kvalitet på vannsikkerhet og på trykkbelastning. For eksempel kan du henge utstyr på veggen som tåler flere hundre kilo, sier salgssjef Christian Ask til Fagrådet for våtrom.

Kundene kan drille så mange hull de vil

Flere hundre kilo? På et privat bad? Flott for sykehjem, men vi er mer opptatt av tilvalgsproblematikken i kabinene. 

Hva koster egentlig en ekstra håndkleknagg?

– Det er ikke dyrt! Nå holder vi nå på med leveransen av 172 bad til Fjellhamar Torg, Realbyggs 2019-prosjekt. Snaue to år før innflytting kan leilighetsinteresserte kjøpere velge ulike farger, flisformater, design og modeller av både dusjvegger, møbler, porselen og armaturer. Og håndkleknagger. Om de da ikke heller vil monter dem selv, forteller hun.  

Les også: Dette må du vite om teknisk godkjenning

Garantien består. Vår FDV angir med stor presisjon hvordan man borer og hvilke produkter man skal benytte og hvor det ikke skal bores hull for ettermontering av utstyr. Ethvert skruehull tettet med silikon, aksepteres uten konsekvenser for vår garanti så lenge monteringsanvisning følges. Dette er fordi våre armerte betongvegger har stor styrke og gir mulighet for spikerslag overalt. Vi har enkel monteringsanvisning, og tunge objekter kan også henges opp i tak, for eksempel en løftekran. Mest aktuelt for institusjonsbygg, men fullt mulig i et Fjellhamar Torg-bad, om livssituasjonen skulle kreve det.  Med andre ord vil utstyr fra IKEA og Biltema kunne ettermonteres av kundene, dersom de norskproduserte Bano-møblene i fuktbestandige materialer, ikke skulle falle i smak. 

Produserer kabiner med slukrenner 

Engasjementet er stort for å fortelle leserne av Fagrådet for våtrom om kabinene. 

– Vi tar ingen gisler! Men fordi etterservice er viktig, blir det enklere å behandle eventuelle klager der vi har hatt fabrikkmontering av utstyr fra våre egne leverandører. Fordi vi plassbygger i fabrikk kan vi være både fleksible og kundeorienterte. Derfor beregner vi kun normal fortjeneste på valgte spesialprodukter. For eksempel elektriske håndkle-tørkere og servantbidédusj, sier Ask.

Les også: Brødre med storsuksess

At serieproduksjonen ikke åpner for å kunne velge innstøpningsløsninger, som for eksempel slukrenner som tilvalg, er forståelig. Men Probad har produsert kabiner med slukrenner, og Ask tror at dette kan bli den nye standarden på sikt 

– Løsning og design av hver kabintype er entreprenørenes eiendom. Vi bygger etter deres ønsker og krav, som igjen reflekterer markedets behov. Muligens vil slukrenner bli den nye standarden for kabinene våre. Men per nå kan vi dessverre ikke tilby beboerne på Fjellhamar Torg bad med slukrenner. Her er det standard Jotisluk i alle bad - men med mulighet for designrist.  

– I dag er det veitrafikkloven som setter stopper for nye og kreative løsninger, som for eksempel et «privat badeland». Veitrafikklovens bestemmelser sier nemlig at bredden ikke kan være over tre meter.  Som et teoretisk tilvalg kunne vi nok designet, boltet- og limt sammen flere kabiner på byggeplassen, slik at kunder med ønske om privat «badeland» kunne fått det.

Suksess krever mer enn bare betong

Probad produserer sin egen betong i fabrikk, og har avanserte tørkeanlegg for de ferdige kabinene. Det indikerer mye kunnskap i konseptet. Siden betong er tungt, slipper kunden tilvalg om ekstra lydisolasjon. 

Men selv om fordelene med betong er mange, er Probad så langt de eneste i Norge som tilbyr kabiner i stålfiberarmert betong. Blant årsakene er at det kreves mer enn betong for å lykkes.

– Transport og innheising er en stor påkjenning for kabiner, men med betongelementer som er hellimt og boltet sammen, er det ingen fare med vridinger i konstruksjonen. Så langt har vi derfor ikke hatt problemer med slike uhell, og ser heller ikke at det kommer i fremtiden. Dette har bidratt til at kundene trives på badene våre, noe som gir et godt grunnlag for videre vekst. Det betyr enda flere Probad som FFVs Godkjente våtromsbedrifter kan rehabilitere senere, slik Byggebransjens våtromsnorm krever, sier salgssjefen.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?