Mener det slurves med dokumentasjonen

ERFAREN: Takstmann og rådgiver Arne Hansen må hele tiden minne håndverkeren på at dokumentasjonen skal være på plass.
ERFAREN: Takstmann og rådgiver Arne Hansen må hele tiden minne håndverkeren på at dokumentasjonen skal være på plass.   Foto: Rune Midtskogen

TEKST OG FOTO: Rune Midtskogen

Oslo: Hansen, som driver Vinger Takst og Byggvurdering AS (VTB) i Kongsvinger, blir av mange fagmiljøer betegnet som «Norges beste rådgiver» innen faget.

Han er også foreleser på Norges Eiendomsakademi, og sentral i Fagrådet for våtrom med utarbeidelsen av Byggebransjens våtromsnorm og kursvirksomhet.

– Jeg er en stor tilhenger av uavhengig kontroll, og håper det blir flere kontrollører. Og jeg er overbevist om at uavhengige kontroller i stor grad har bidratt til å hindre vannskader, og resultert i økt fokus til krav om prosjektering. Jeg legger mye arbeid i at uavhengig kontroll skal gjennomføres på ærlig vis. Vi skal gjøre skikkelig arbeid, sier Arne Hansen til Fagrådet for våtrom.

Må forstå regelverket

11. april holder han og fagsjef i FFV, Bjørn Grimsrud, kurs i uavhengig kontroll på Gardermoen Airport Hotel hvor kravene til dokumentasjon er en vesentlig del av innholdet.

Kurset har fått tittelen «Alle leser regelverket forskjellig! Hva er det som egentlig gjelder?».

– Det er viktig at de som bygger våtrom forstår og kan regelverket. Det vil lette arbeidet til prosjekteringen og uavhengig kontrollører betraktelig. Jeg bruker mye tid på å forklare og mase om dokumentasjon i etterkant. Det skal være unødvendig. Det slurves for mye med dokumentasjonen, sier Hansen.

– Fagrådet er enig med Arne, og ser også at håndverkeren kan bli flinkere til å følge opp kravene til dokumentasjon. Husk: God planlegging betaler seg alltid. Både løsninger, produkter, kontroll og FDV skal dokumenteres, sier Grimsrud.

De seriøse har dokumentasjon

Hansen opplever allikevel et stort påtrykk av både utførende og kunder som ønsker råd til hvordan ting skal prosjekteres og bygges.

– Som uavhengig kontrollør skal en ikke blande rollene, du er ikke en rådgiver. Selv om det i veiledning til uavhengig kontroll, er ment å kontrollere etter at membran er lagt, ønsker svært mange at vi skal ta en titt på sluk og fall før membran blir lagt, for å eventuelt slippe å gjøre om, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg sier ofte; «ring meg før dere legger membran, så jeg får se hvordan det ser ut». Jeg fikk nylig en henvendelse fra en som skulle legge membran, og ønsket å bruke billigere membran på badet. Det er helt greit så lenge utførende kan dokumentere at membranen er egnet for vanntetthet og damptetthet. Vi ønsker selvsagt at ting skal gjøres riktig. Den beste måten å dokumentere at håndverkeren er dyktig, er å gi sluttkunden viktig og riktig dokumentasjon. Der henger ikke de useriøse med.

 

NB! Bindende påmelding til Fagrådet for våtrom v/fagsjef Bjørn A. Grimsrud med frist 30. mars. E-post: bjorn@ffv.no. Pris for kuset: Godkjente våtromsbedrifter kr. 3000 eks. mva. Andre kr. 4000 eks. mva. Lunsj og kursmateriell er inkl. i prisen.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?