Derfor bør du kontraktfeste BVN

KLAR TALE: Advokat Ola Fæhn har jobbet en årrekke med konfliktfylte saker innen håndverksbransjen. Han råder forbruker og håndverker til å kontraktfeste Byggebransjens våtromsnorm.
KLAR TALE: Advokat Ola Fæhn har jobbet en årrekke med konfliktfylte saker innen håndverksbransjen. Han råder forbruker og håndverker til å kontraktfeste Byggebransjens våtromsnorm.   Foto: Foto: Rune Midtskogen

TEKST OG FOTO: Foto: Rune Midtskogen

Oslo:  Rørleggermester Terje Brodahl i firmaet Martinsen og Brodahl i Oslo kontraktfester Byggebransjens våtromsnorm på autopilot.

Nå tar Oslo-advokaten Ola Fæhn hos Forbrukeradvokaten bladet fra munnen: 52-åringens budskap til forbruker og håndverker er klokkeklar; kontraktfest!

– Alt ved BVN er bra og solid. Myndighetene burde bestemt at BVN bør være en minstestandard, sier Fæhn til Fagrådet for våtrom. 

Rørleggeren verst i klassen

Den erfarne advokaten har lommene fulle av erfaring med saker fra byggebransjen, og det dukker nesten daglig opp konfliktfylte saker på kontorpulten. Han er også medforfatter bak boken «Forbrukerjungelen».

– Jeg har svært mange saker i løpet av et år. De fleste er knyttet til bruktbolig og oftest sluk- og membranarbeidet. Håndverkeren er som folk flest forskjellig – men jeg slutter aldri å bli overrasket over håndverkere som fremstår som seriøse, men som senere viser seg å være det motsatte. Men jeg møter også håndverkere som rydder opp umiddelbart og som ønsker et godt rykte. Likevel: Det er rørleggeren jeg alltid har hatt flest klagesaker på. Den yrkesgruppen er overlegen på førsteplass, forteller 52-åringen.

Les også: Vi nærmer oss amerikanske tilstander

Vi møter den blide og hyggelige advokaten på kontoret som ligger et langskudd unna Frognerparken. Fæhn kjenner byggebransjen og BVN svært godt.

– Sett fra forbrukeren sin side er det bare fordeler med å kontraktfeste et regelverk som BVN. BVN går «lenger» enn forskriftene og det gir kunden en ekstra positiv garanti. Byggebransjens våtromsnorm er utrolig bra, sier han.

Daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen, støtter seg til advokat Fæhn sine uttalelser.

– Hovedpoenget med Våtromsnormen er at den setter konkrete krav, for eksempel ved fall hvor den abefaler 1:50 i nedslagsfelt og 1:100 på øvrige flater. Hadde utførende gjort dette til en vane ville vi kommet langt. Forskriftens krav med «tilstrekkelig fall» blir for konfliktfullt, og her kommer skjønn inn i bildet. Å bygge etter Våtromsnormen er ikke dyrere, men det er større sannsynlighet for at du vil klare å bygge riktig første gangen, sier Karlsen til Fagrådet for våtrom.

Håndverkeren trenger kursing

Han tar en slurk kaffe, og lener seg tilbake på stolen.

– For håndverkeren er BVN et konkurransefortrinn; mange kunder etterspør BVN og det veldig ryddig ovenfor kunden i et avtaleforhold, samtidig som det sparer håndverkeren for konflikter. Hvis det skulle være noen ulemper, må det være at ved å bygge etter BVN går du lenger enn forskriften, og da kan bli holdt ansvarlig for noe du ikke plikter å stå ansvarlig for. Men bygger du etter BVN, og følger «boka» er du trygg. Bruk den! forklarer Fæhn.

Les også: Her bygger de 300 betongkabiner

Advokaten kurser håndverkere.

– Bransjen trenger kursing! Mange trenger råd til hvordan du for eksempel skal håndtere reklamasjon, og kjenne til det viktigste som er knyttet rundt plan- og bygningsloven.

 

PS: Saken ble første gang publisert i det digitale nyhetsmagasinet for GVB, 1:50.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?