Bygger færre bad med baderomskabiner

FULL KONTROLL: Tom Farstad hos AF-Gruppen skryter av de ansatte i AF.
FULL KONTROLL: Tom Farstad hos AF-Gruppen skryter av de ansatte i AF.

Oslo: – Jeg er veldig stor tilhenger av slagordet «bygg riktig første gangen». Vi gjør alt vi kan for å etterleve dette på huset, sier fagsjef i bygningsfysikk i AF Bygg Oslo, Tom Farstad.

65-åringen, som er utdannet bygningsingeniør, har lommene fulle av erfaring fra håndverksbransjen med blant annet 27 år i Sintef Byggforsk. De siste åtte årene har han jobbet i AF-gruppen, og er litt som poteten; han er med i kalkulasjonsprosessen, er delaktig i prosjekteringsmøter og bistår under produksjon.

Skyter av gode lærlinger

I løpet av 2018 har avdelingen AF Bygg Oslo, som består av rundt 200 ansatte, doblet antall tømrere til drøyt 40. Og flere skal det bli. Rundt 10 prosent av disse er lærlinger, og antallet skal dobles. 

 – Tømrerne og basene vi har er veldig flinke. De jobber på akkord, og har en tøff og krevde jobb – men legger ned et fantastisk stykke arbeid. Mange ting er så mye enklere med egne ansatte, ikke minst kommunikasjonsmessig. Vi har behov for flere tømrere, sier Farstad, som skryter av motiverte og flinke lærlinger.

Fagrådet for våtrom møter den erfarne fagmannen i de moderne lokalene til AF Gruppen på Helsfyr i Oslo. I konsernet jobber det 4200 ansatte. Mange av disse er håndverkere.

Mer plassbygde bad

I handlingensplanen til AF Bygg Oslo er det enighet om det skal utvikles ett nytt prosjektteam årlig – som innebærer et lag bestående av prosjektleder, anleggsleder, prosjekteringsleder – og prosjekteringsingeniører. Kort oppsummert mer kompetanse.

– Vi skal styrke den interne fagkompetansen, og hente kompetanse innen for eksempel BIM og andre digitale verktøy. Vi har hatt BIM-ansatte i mange år allerede, og bruker dette verktøyet mer og mer. Men fortsatt er vi avhengig av tegninger på byggeplass.

Utvikling og endringer er det også blitt på våtrom. I dag bygger AF Bygg Oslo nesten bare plassbygde bad.

– For fem år siden leverte vi opp imot 70 prosent moduler på nyboligprosjekter – i dag er det 80 prosent plassbygd. Hver enkelt prosjektleder har ulike erfaringer. Selv ser jeg utfordringene med modulbad mot yttervegg, og forholdene som blant annet er knyttet til luft- og damptetthet. Dette er noe som er blitt flittig diskutert blant prosjektlederne. Uansett skal alle våtromsmoduler ha TG, forteller Tom Farstad.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?